Среднощни размисли: Как да целунем Принц и да го превърнем в Жаба

Има поне два варианта целувка да превърне Принц в Жаба. Разбира се, това никога не става с първата целувка. Най-вероятно е да стане с последната. Трансформацията не се вижда с просто око. Но е просто да се види

Вариант 1: Принцът е наистина Принц, но Принцесата не е Принцеса. Оказва се, че тя е Жаба, но или не знае, или го крие. Понякога дори от себе си. Бидейки Жаба, тя не разбира Принца и очаква от него това, което той не може да извади от себе си, нито от никъде другаде и прочее иска неща, които някой някога я е научил (вероятно този или тези, които са я накарали да повярва, че е Принцеса), че трябва да иска от всеки Принц, когото срещне.

Ако Принцът е Принц, той би разпознал Жабата бързо. Но ако е благороден, би останал с нея и след като я е разпознал. Поне известно време, докато й даде пети шанс за трети път. Когато Принцесата всъщност не е Принцеса, но не го знае или го крие, тогава всяка нейна крачка към Принца, всяка нейна целувка и недай Боже нещо друго, а със сигурност всяка следваща претенция би могла да достигне точката на насищане и да превърне Принца в Жаба. И ако той не знае, че е Принц, ще си остане Жаба за винаги. Амин! 

Трудно е да си развали тази трансформационна магия, дори ако той срещне истинска Принцеса на по-късен етап. “Принцесата” започва да се оплаква, че Принцът се е превърнал в Жаба, без да осъзнава съществения си принос за това. Обикновено се втурва да търси нов Принц. А обикновено много благородни Принцове остават с Жабите до края, защото са толкова благородни, че свикват да не обръщат внимание на крякането им. Остават до края, освен ако “Принцесите” не решат да ги напуснат. Тогава могат да се считат за късметлии.

Но измъкването от блатото е по-сложно упражнение. Особено, ако вече са си повярвали, че са Жаби. 


Вариант 2: Принцесата е Принцеса, но не знае това, а Принцът е Жаба – знае си, но си трае. Принцесата целува, целува, целува и години наред си мисли, че целува Принц. С течение на времето, след една особена целувка – първата от поредицата последни, докато се целува, Принцесата решава да отвори първо едното си око, а после и другото и осъзнава, че години наред всъщност е целувала Жаба. Опитва се да затвори едното, а после и другото око. Отваря ги пак. Затваря ги. Пак е Жаба. Опитва се. Чака. Отдръпва се. 
Истинската принцеса никога няма да остане завинаги с Жаба. Особено, ако е благородна Принцеса. Защото тя знае, че Принцовете с Принцеси трябва да се събират, а Жабите – с Жаби. Знае, че ако се държиш с една Жаба като Принц, това не я прави такъв. Заслужава си да опита, но ако продължава да упорства, знае, че това е грях. Принцесата знае, че ако третираш един Принц като Жаба това също е грях. Грях срещу нейната природа и срещу техните също. 

Прочее, толкова години в обяснения и разкрития пропиляваме. Докато се разпознаем. Ако изобщо се разпознаем…

Добре, че затваряме очите от време на време. Навреме…


Асена Стоименова , 03.2018 г.

Uncategorized

1 Comment Вашият коментар

  1. Мда, добре ситематизирано, не трябва да се жабосваме дълго време, щото почваме да имитираме/подражаваме с квакане (инстинкт за подражание), но пък по същество не мога да разбера как един Принц да не знае, че е Принц и да се превърне в Жаба – освен ако не е роден и захврлен в гьол от моделът Маугли

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: